Hindbærsnitten

Danmarks største bagerportal !!!

/Forsiden/  /Bageskolen/  /Bøger/  /Diverse /Download /Hvem er jeg /Historie/  /Kontakt/  /Portræt/

Se de sidste 30 til føjet opskrifter - Se alle opskrifter - Vind med hindbersnitten.dk - opskrifter på mad NY

Læs  om

Billeder af kager

Varekendskab

Afpyntning af desserter

Arbejdstegninger til chokolade pynt.

Arbejdstegninger til pynt af æggehvideglasur.

At bage i olie

Bagerkringlen.

Bage tærter.

Bageruddannelsen.

Bryllupskage.

Bryllupskage 2.

Buddinger.

Fastelavnsboller.

Fløderand.

Fromager.

Hindbærsnitter.

Hvordan laves et brød.

Hvordan rulles en roulade.

Hygiejne desserter.

Is på ismaskine.

Knivtyper.

Konditoruddannelsen.

Kornarter.

Kransekagebagværk.

Kransekagekirke.

Kransekagetop.

Kransekagevugge

Kransekagekonfekt

Lagkage til fødselsdag.

Linse og mørdeje.

Marcipan.

Marcipanfigurer

Marengs.

Margarine.

Mikroovn.

Mousse.

Nødder.

Oventempratur.

Omregning af amrikanske mål

Omslagsmarcipan

Overskårne.

Piskede masser.

Påske.

Rive og hakke chokolade.

Rullede deje.

Rulning af wienerdej.

Rørte masser.

Smelte chokolade.

Spelt mel.

Tegninger til kage.

Tips til brødagning

Tørkager.

Veje og måle.

Wienerbrød.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet! og få nyheder om siden sent på e-mail
Nyhedsmail
Reklame


 Spelt.

Tilbage

Spelt - smag
forfædrenes  brød

økologisk spelt
På økologiske landbrug, hvor det jo ikke er tilladt at bruge pesticider, kunstgødning og andre miljøfremmede stoffer har det stor betydning, at planterne er modstandsdygtige overfor sygdomme og stærke nok til ikke at lade sig "overmande" af ukrudt. På Skovsgaard på Langeland, der ejes af Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks JordbrugForskning har man udført forsøg med spelt i økologisk dyrkning. Forsøgene har vist, at visse spelttyper egner sig bedre til økologisk landbrug end andre, da ikke alle typer spelt er god til at stå imod overfor sygdomme og ukrudt.

Når den økologiske landmand skal så spelt bruger han uafskallet korn, der består af småaks med 2-3 kerner i hver, omsluttet af avnerne. Det gør det mere besværligt og langsommeligt at så kornet, til gengæld giver avnerne en vis beskyttelse mod forskellige sygdomme og en bedre spiring end afskallet korn. Den ældre spelt-sort Oberkulmer Rotkorn ser ud til at være en af de bedst egnede til økologisk dyrkning.

Alternativ til hvedebrød
Mel af spelt har et højere næringsindhold end almindelig hvedemel og smagen af speltbrød betragtes ofte som mere unik og bedre end smagen af almindeligt hvedebrød. Mange oplever desuden at man føler mæt i længere tid når man spiser speltbrød. Spelt er fremhævet som et alternativ for mennesker som lider af hvedeallergi eller cøliaki, men dette er dog tvivlsomt. Nogen tror at spelt er glutenfri. Det er helt forkert, men glutenkvaliteten i spelt er mere slap end i de moderne hvedesorter. Det er måske en af årsagerne til at mange mennesker bedre kan tåle speltbrød end almindelige hvedebrød.

Har man lyst til at prøve hvordan vore fjerne forfædres brød smagte kan man hos enkelte bagere købe forskellige slags speltbrød. Speltbrød kan desuden findes som frossent brød i udvalgte supermarkeder. Man kan selvfølgelig også bage det selv, men endnu kan man kun købe speltmel i helsekostforretninger og i nogle af de større fødevarebutikker. Generelt kan man i de fleste bage- og madopskrifter erstatte hvedemel med sigtet speltmel, men pas på med mængden. Spelt suger mere vand end almindeligt hvedemel og uøvede spelt-brøds-bagere risikerer nemt at få et tørt brød ud af anstrengelse. Men øvelse plejer jo at gøre mester.

Det er dyrt
En enkelt dråbe malurt i bægeret spelt mindst dobbelt så dyrt som almindeligt hvedemel. Det skyldes dels at spelt udbyttemæssigt ligger ca. 50 procent under de nuværende hvedesorter og dels at speltkornet behøver en speciel krævende forarbejdning før det bliver til mel. Det gør selvfølgelig det færdige produkt dyrere.

Spelt er en gammel hvedeart, som er nært beslægtet med almindelig hvede. Historiske kilder, der går over 9000 år tilbage omtaler spelt og den bliver nævnt i Bibelen som en af de oprindelige kornsorter. I broncealderen og frem mod vikingetiden var spelt en udbredt kornart i Danmark og i mange andre områder. Efter den tid blev spelten fortrængt af andre afgrøder. Spelt dyrkes stadig i et mindre omfang i Schweiz, Sydtyskland og Belgien. I de seneste år er spelt igen blevet dyrket i Danmark, først og fremmest på økologiske brug.

Tilbage

 


Login

Vil du gerne være bruger. Så klik her.

Login :
Pass :

Glemt dit login?

Send e-mail Føj til fortrukne Lav til startside.

Counter

Hits: 3643702

Hits dag: 717

Online: 8

Bageren anbefaler

Hindbærmousse

 

 


Hindbersnitten.dk - Version 4.0

 

  free widget
free widget