Hindbærsnitten

Danmarks største bagerportal !!!

/Forsiden/  /Bageskolen/  /Bøger/  /Diverse /Download /Hvem er jeg /Historie/  /Kontakt/  /Portræt/

Se de sidste 30 tilføjet opskrifter - Se alle opskrifter - Vind med hindbersnitten.dk - opskrifter på mad NY

Læs  om

Firmaportræt:

Bornholms valsemølle

H.W. Larsen

Valsemøllen

 

 

 

 

 

Person portræt:

August Oetker

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet! og få nyheder om siden sent på e-mail
Nyhedsmail
Reklame

 August Oetker

Tilbage


 

"Apoteker fik kagen til at hæve"Torsten Weper er frelance journalist i Berlin, artiklen om bagepulverets opfinder August Oetker blev bragt 12. august 2001 (gengivet med tilladelse).

Vi kan takke apoteker August Oetker for bagepulveret.
året er 1891, August Oetker har netop købt Aschoffsche Apotheke i den midttyske by Bielefeld.
Nok er han apoteker og dertil doktor i farmaci, men han har ikke tænkt sig at blande salver og sælge afføringsmidler resten af livet. Apoteker Oetker har store planer, og en ide der vil revolutionere livet for de tyske husmødrene.

I sit lille baglokale begynder han at eksperimentere. Han knuser granulater i morteren, han vejer af og rører sammen. Om eksperimenterne er lykkedes, overlader Oetker til hustruen Caroline at finde ud af. Hun skal bage kager med pulveret for at se, om det virker efter hensigten.

Caroline må bage mange kager, før August Oetker er helt sikker på, at hans bagepulver virker. Det gør det. Fra nu af kan ingen kage i Bielefeld mislykkes - dét får husmødrene apotekerens skriftlige garanti på. Som et ekstra reklamefif trykker Oetker inspirerende bageopskrifter på pakkerne med pulveret, som han døber Backin.

Kagebagning har hidtil været en usikker affære. Sjældent levede resultatet op til forventningerne, derfor er husmødrene så begejstrede over Oetkers opfindelse.

Få år efter kan Oetker afhænde apoteket og blive fabrikant på fuld tid. Han udvider varesortimentet med bl.a. vaniljesukker og pulverbudding.

Oetkers hemmelighed er ikke mindst hans farmaceutiske uddannelse, der har lært ham, hvor vigtig det er, at råvarerne er rene og altid blandes i nøjagtigt samme forhold. Kun sådan kan man fremstille et produkt medensartede egenskaber.

I 1900 åbner Oetker sin første fabrik med en gasdrevet røremaskine, der har seks hestekræfter. Men August Oetker må ekspandere yderlige for at følge med efterspørgslen. I året 1906 sælger han 50 millioner pakker bagepulver, og to år efter kan han åbne den første fabrik i udlandet, ved Wien i østrig.

Opskrifter fra bagepulverpakkerne samles i bogen "Backen macht Freude" som sælges i 33 millioner eksemplarer, og dermed bliver en af Tysklands mest solgte bøger.

Men Oetkers virkelige storhed kommer først efter grundlæggerens død i 1918. Under arvingernes ledelse udvikler firmaet Dr. Oetker sig til en vidt forgrenet koncern med interesser i pulver produkter, frostvarer, forsikringer, rederier og øl.

Fakta om Dr. Oetker.
Den familieejede Oetker koncern har 12000 medarbejder og omsætter årligt for ca. 20 milliarder kroner.
Koncernen leds af August Oetkers barnebarn, Rudolf August, 84, der med otte børn har sikret arvefølgen.

 

 

Besøg Oetkers hjemmeside. Siden er på tysk.

 

Hindbersnitten.dk er nu også kommet på Facebook

se her

Login

 

Vil du gerne være bruger. Så klik her.

Login :
Pass :

Glemt dit login?

Send e-mail Føj til fortrukne Lav til startside.

Counter

Hits: 3979075

Hits dag: 2952

Online: 5

Bageren anbefaler

Hindbærmousse

 

 


Hindbersnitten.dk - Version 4.0