Hindbærsnitten

Danmarks største bagerportal !!!

/Forsiden/  /Bageskolen/  /Bøger/  /Diverse /Download /Hvem er jeg /Historie/  /Kontakt/  /Portræt/

Se de sidste 30 tilføjet opskrifter - Se alle opskrifter - Vind med hindbersnitten.dk - opskrifter på mad NY

Læs om

Historie om:

Bager kringlen

Brødets Historie

Hvedebrød

Hveder

is

Kagens Historie

Kornets Historie

Påske

Rullet deje

 

 

Gamle bagerier:

Helsingør Fællesbageri

Falsled Bageri

 

Gamle Møller:

Balle vejrmølle og Balle Møllegård

Baunhøj Mølle

Dorf Møllerne

Havnø Mølle

Hjortø Mølle

Hyllested Mølle

ørnbjerg Mølle

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet! og få nyheder om siden sent på e-mail
Nyhedsmail
Reklame


 Hvedebrød.

Tilbage

Da høsten slog fejl i 1788 i Frankrig, steg brødpriserne til gastronomiske højder og befolkningen sultede. Det var på dét tidspunkt, at den franske dronning Marie Antoinette skal have sagt de berømte ord: "Hvis folket mangler brød kan de spise kage".


Dronning Marie Antoinette havde ikke forstået, at for almindelige mennesker var brød det samme som mad - brød betød overlevelse. Under den franske revolution få år senere blev Marie Antoinette halshugget - dog ikke på grund af hendes dumme bemærkning om brød og kage - men fordi de franske revolutionære ville afskaffe kongedømmet! Før i tiden spiste danskerne kun hvedebrød ved særlige lejligheder. I stedet spiste man rugbrød - fordi det var billigt. I takt med at vi har fået flere penge mellem hænderne og vi har fået råd til at tage på ferie rundt om i verden, er det blevet mere populært at spise hvedebrød ligesom vores sydlandske naboer. Har man været på ferie sydpå har man oplevet, at brødet er dejligt friskt og velsmagende "ikke ligesom det kedelig franskbrød derhjemme". Men det er fordi den sydlandske brødkultur er anderledes end vores. De bager nemlig brød 3 gange om dagen derfor er der friskt brød til alle måltider. Det gør det selvfølgelig mere fristende at spise meget brød. Friskt brød til alle måltider er en del af den sydlandske madkultur som vi ville have glæde af at tage til os.

Nybagt hvedebrød smager karakteristisk let og luftigt. Det er neutralt i smagen, og dette gør det til et godt tilbehør til næsten al slags mad. Men for de egentlige hvedebrød, fremstillet af mel, vand, gær og salt ændres spisekvaliteten hurtigt - det vil sige smag, duft og konsistens. Der går kun nogle få timer, inden brødet "smager gammelt". Derfor skal man spise hvedebrødet med det samme for at få en god spiseoplevelse. Blandingsbrød, f.eks. grovhvedebrød, holder sig friskt i længere tid, men er ikke så let og luftigt som hvidt hvedebrød. De italienske brød bagt på durumhvede som ciabatta og filonebrød er blevet populære fordi de har en særlig sej skorpe og en fast og smagfuld krumme. Den lange hævningstid og lille mængde gær giver brødet en rundere smag. Desuden er brød bagt på durumhvede særligt rigt på protein.

Fint hvedebrød er dog ikke nær så sundt som de grove brød. Melet til det fine hvedebrød fremstilles af det inderste af kornets kerne og dermed går man glip af en stor del af de vitaminer, mineraler og kostfibre, der sidder i kornets yderste dele. Så ernæringsmæssigt er det en god ide at vælge de grovere typer brød. Det sundeste brød er faktisk rugbrødet, fordi det er rigt på fibre, vitaminer og mineraler.

Er man til økologi, er udbuddet af økologisk brød stort. øko-landmanden dyrker korn uden brug af stråforkorter og pesticider til gengæld kan han have flere problemer med svamp og skadedyr end den konventionelle landmand, der kan behandle de ubudne "gæster" med en effektiv omgang gift. Udbyttet ved økologisk dyrkning kan derfor være mindre og priserne på brødet højere i butikkerne. Meningerne er delte om, hvorvidt økologisk brød har en bedre spisekvalitet end brød bagt på konventionelt fremstillet mel, til gengæld kan man glæde sig over, at man støtter en mere bæredygtig produktion, når man vælger at købe økologisk brød.

Der har aldrig været mere brød at vælge imellem end i dag, og det gør det sjovere at købe ind og spiseoplevelserne mere mangfoldige. I vores rige del af verden er det heldigvis længe siden, at "valget" stod mellem brød og kage som på den franske revolutions tid!

Tilbage

 


Login

Vil du gerne være bruger. Så klik her.

Login :
Pass :

Glemt dit login?

Send e-mail Føj til fortrukne Lav til startside.

Counter

Hits: 3674369

Hits dag: 882

Online: 21

Bageren anbefaler

Hindbærmousse

 

 


Hindbersnitten.dk - Version 4.0