Hindbærsnitten

Danmarks største bagerportal !!!

/Forsiden/  /Bageskolen/  /Bøger/  /Diverse /Download /Hvem er jeg /Historie/  /Kontakt/  /Portræt/

Se de sidste 30 tilføjet opskrifter - Se alle opskrifter - Vind med hindbersnitten.dk - opskrifter på mad NY

Læs om

Historie om:

Bager kringlen

Brødets Historie

Hvedebrød

Hveder

is

Kagens Historie

Kornets Historie

Påske

Rullet deje

 

 

Gamle bagerier:

Helsingør Fællesbageri

Falsled Bageri

 

Gamle Møller:

Balle vejrmølle og Balle Møllegård

Baunhøj Mølle

Dorf Møllerne

Havnø Mølle

Hjortø Mølle

Hyllested Mølle

ørnbjerg Mølle

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet! og få nyheder om siden sent på e-mail
Nyhedsmail
Reklame


 Bager kringlen.

Tilbage

 

 

Bageren har stadig kringlen uden for sin dør - og der er oven i købet en krone på den nu. Under Københavns belejring 1658-59 formåede bagerne trods alt at opretholde byens brødforsyning på en så fortræffelig måde, at kongen, Frederik den Tredje, som påskønnelse for bagernes indsats under belejringen gav Københavns Bagerlaug tilladelse til at sætte en konge krone på dets symbol, kringlen.

Kilde: Mønsteds Kursus

 

Hvorfra stammer egentlig forbindelsen mellem kringle og krone?

Her er hvad bagerlauget kan fortælle: - kronen over kringle symboliserer ikke hvedebrødets fortræffelighed frem for andre brødsortere- heller ikke er den et mærke for hofleverandører, sådan som forskere har fortolket den. Denne krone symboliserer et virkeligt historisk faktum.

Det tyrkiske rytterfolks storhedstid indtraf i årene 1500-1600, da det beherskede hele Nordafrika og Balkan, helt frem til Ungarn. Deres mål gik ud på at erobre de fleste europæiske områder og lægge dem ind under halvmånens og Islams vælde. I året 1529 blev byen Wien belejret af tyrkerne med en styrke på 20.000 mand. Indbyggernes lidelser var store og Wien var ved at gå til grunde. En polsk officer ved navn Kolscnitsky, som kunne tale tyrkisk var sendt til hertugen af Lothingen for at bede om hjælp. Men hjælpen lod vente på sig og Wiens stilling var alvorlig. Da forlod bagerne i Wien deres ovne, trug og stave. De tog deres lærlinge, svende og arbejdere med og gik ud for at forsvare deres hjemby. Det gjorde de med en sådan tapperhed at de afværgede mange angreb, i mellemtiden kom Hertugen af Lothringens tropper til undsætning. Wiener-bagerens tapre indsats blev belønnet af paven med ret til for evigt at forsyne deres kringle med en krone. Sådan blev indtrængningen af islams tro i Europa hindret.

De københavnske bagermestres laugs protokol er skrevet på tysk, den er påbegyndt 19.11.1655 og indeholder bl.a. de løfter og edsformularer, som en ny laugsbroder skulle fremsige. Bagernes produkter omtales ofte, man skelnede skarpt mellem de tre hovedformer for brød, hvede brød, skonrog og rugbrød; til den førstnævnte kategori hørte kringler, semler, boller og vegger (strutter), og skonrog var sigtebrød, af fint sigtet rugmel, oprindelig af form som en trekant med runde kugler på hjørnerne. Bagernes mesterstykke var ifølge de generelle lavsartikler for bagerne fra 1683 hvede-simler, smørkringler, rug rug-simler og skonroggen.

 

Sådan fik København sit våbenskjold som belønning:

I bogen ”Danmarks Kommunevåbner” er der beskrivelser og farvegengivelser som kendetegner områderne historisk og kulturelt. I denne udgave står der: ”Københavns byvåben fik i hovedtrækkene sit udseende i det privilegiebrev, som Frederik den III gav København i 1661. Dette brev gav staden ret til at føre sit våben med krone, tre hjelme, hjelmprydelser, skjoldholdere m.m. og dette heraldiske tilbehør gengives ofte samen med skjoldet.

 

Københavns byvåben er en festlig barok udformning, sådan som det er afmalet i Frederik den III.´s privilegium brev 1661. Det militære udstyr forneden, tromme, harnisk, trillebør med kanonkugler osv. Skal minde om de københavnske borgeres kække forsvar af deres by, Da svenskekongen Karl den 10. Gustav den 11. februar 1659 forsøgte at storme og indtage København - men altså forgæves.

Kilde: Københavns bagerlaug.

Tilbage

 


Login

Vil du gerne være bruger. Så klik her.

Login :
Pass :

Glemt dit login?

Send e-mail Føj til fortrukne Lav til startside.

Counter

Hits: 3699633

Hits dag: 980

Online: 5

Bageren anbefaler

Hindbærmousse

 

 


Hindbersnitten.dk - Version 4.0