Hindbærsnitten

Danmarks største bagerportal !!!

/Forsiden/  /Bageskolen/  /Bøger/  /Diverse /Download /Hvem er jeg /Historie/  /Kontakt/  /Portræt/

Se de sidste 30 tilføjet opskrifter - Se alle opskrifter - Vind med hindbersnitten.dk - opskrifter på mad NY

Læs om

Historie om:

Bager kringlen

Brødets Historie

Hvedebrød

Hveder

is

Kagens Historie

Kornets Historie

Påske

Rullet deje

 

 

Gamle bagerier:

Helsingør Fællesbageri

Falsled Bageri

 

Gamle Møller:

Balle vejrmølle og Balle Møllegård

Baunhøj Mølle

Dorf Møllerne

Havnø Mølle

Hjortø Mølle

Hyllested Mølle

Storvorde Mølle

ørnbjerg Mølle

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet! og få nyheder om siden sent på e-mail
Nyhedsmail
Reklame


 Hveder

Tilbage

Hveder hænger uløseligt sammen med Store Bededag.

 

 

St. Bededag blev indført efter kongelig forordning fra Christian V i 1686 med det formål at samle årets mange bods- og bededag til én stor af slagsen.

årsagen var, at landets magtelite fandt, at der gik for meget tid med at bede og gøre bod. Tid, som kunne bruges bedre på at arbejde. Men behovet for at bede og gøre bod var der stadig. Så for at imødekomme det, opfandt man den nye super-bededag, St. Bededag, som blev fastlagt til fjerde fredag efter påske.

Så kunne kongen også nå at fejre dagen i København, inden han drog ud i landet på sine mange sommerrejser. Kongelige sommertogter har eksisteret længe før kongeskibet Dannebrogs debut på bølgerne.


ædru i kirke.
St. Bededag er i dag endnu en af forårets mange fridage, hvor de fleste er i haven eller sommerhuset, og de færreste i kirken.

Tidligere var St. Bededag så alvorlig en sag, at alle former for spil, handel og underholdning var forbudt, fra når kirkeklokkerne ringede kl. 18 St. Bededags aften og indtil såvel gudstjeneste, højmesse, tolvprædiken og aftensang var overstået.

Her var i øvrigt tvungen kirkegang for alle undersåtter, som ifølge den kongelige forordning bare havde at komme både rettidigt og ædru til kirke! De fleste turde ikke andet. Kirketjenerne havde nemlig lange kæppe dengang, som de gerne og flittigt benyttede sig af, hvis nogen formastede sig til en lille lur på kirkebænken.

I dag mener mange - også teologer - at dagen har overlevet sig selv, og der kun er de varme hveder tilbage som et minde om en dag, som engang havde en betydning.
De varme hveder - og en tysk livlæge
Men hverken bønner eller kongelige forordninger har meget med varme hveder at gøre, så hvor kommer bagværket fra? Bagerne havde deres eneste fridag netop St. Bededag, og lavede derfor ekstra store hvedeknopper, så folk havde brød nok, indtil der igen kom kornprodukter i butikkerne.

At mange begyndte at varme de lækre hveder og spise dem allerede St. Bededagsaften var jo ikke bagerens skyld. Skikken er i øvrigt stadig ligeså lun som en varm hvede, der for en københavner smager ekstra godt, hvis den indtages efter en tur på Volden.

At gå tur på voldene var - indtil de fleste af dem blev sløjfet omkring 1850 - en fast københavnertradition St. Bededagsaften, hvor også kirkeklokkerne bimlede, hvilket sammen med det nyudsprungne løv har bidraget til at gøre gåturen til en rigtig sanseoplevelse.

Der er stadig mange københavnere, som ikke kan tænke sig St. Bededag uden en gåtur på Kastellet eller ved Christianshavns volde. De fleste kan også stadig nynne med på visen om ... når vi går tur på volden St. Bededagskvæld.

Det siges i øvrigt, at københavnernes St. Bededags-tradition er grunden til, at Christian VII's livlæge, Struense, ikke turde sløjfe St. Bededag som helligdag, da han i 1770 gjorde et gevaldigt indhug i årets helligdage. Enevældens konger var nemlig ret afhængige af københavnernes velvilje, og de kunne rigtig godt lide St. Bededag. Så da den tyske livlæge med et pennestrøg lavede 11 ud af 22 helligdage om til almindelige arbejdsdage slap St. Bededag.

Det var mere end Struense selv gjorde. For allerede to år efter massakren på de danske helligdage, blev han lagt på hjul og stejle - om end af andre årsager.

 

 

Login

Vil du gerne være bruger. Så klik her.

Login :
Pass :

Glemt dit login?

Send e-mail Føj til fortrukne Lav til startside.

Counter

Hits: 3980031

Hits dag: 809

Online: 13

Bageren anbefaler

Hindbærmousse

 

 


Hindbersnitten.dk - Version 4.0