Hindbærsnitten

Danmarks største bagerportal !!!

/Forsiden/  /Bageskolen/  /Bøger/  /Diverse /Download /Hvem er jeg /Historie/  /Kontakt/  /Portræt/

Se de sidste 30 tilføjet opskrifter - Se alle opskrifter - Vind med hindbersnitten.dk - opskrifter på mad NY

Læs om

Historie om:

Bager kringlen

Brødets Historie

Hvedebrød

Hveder

is

Kagens Historie

Kornets Historie

Påske

Rullet deje

 

 

Gamle bagerier:

Helsingør Fællesbageri

Falsled Bageri

 

Gamle Møller:

Balle vejrmølle og Balle Møllegård

Baunhøj Mølle

Dorf Møllerne

Havnø Mølle

Hjortø Mølle

Hyllested Mølle

Storvorde Mølle

ørnbjerg Mølle

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet! og få nyheder om siden sent på e-mail
Nyhedsmail
Reklame


 Baunhøj Mølle - Grenaa

Tilbage

Baunhøj Mølle anno 1962

 

Se flere billeder her.

 

Møllens historie

I 1849 blev Baunhøj Mølle bygget på Grenaas bedste udsigtspunkt 37 m over havets overflade. I forvejen havde man en anden mølle i byen - nemlig Søndre mølle. Byen havde på det tidspunkt 1500 indbyggere, men der var arbejde nok til begge, fordi Grenaa havde et ganske stort opland.

Baunhøj Mølles bygherre var distriktslæge C. A. Arendrup, der ved kongelig bevilling havde fået lov at drive mølleri. Arendrup lod møllen drive ved forpagtning, indtil han i 1856 måtte sælge den på tvangsauktion.

I 1867 mistede den nye ejer, møllebygger Ludvigsen, både stuehus og den ene ladebygning ved en voldsom brand. Begge dele blev dog genopført.

I de følgende år skiftede møllen ejer flere gange, og i 1881 blev møllen ramt af endnu en brand, idet selve møllen brændte ned til grunden. Ejeren solgte ruinen og en ny mølle blev opført. Det var den der nedbrændte i 2002. De støbte hattehjuls dele fra denne mølle kan nu ses på jorden ved møllen.

I begyndelsen af 1900-tallet lod man vingerne hvile. Mølleriet blev i stedet drevet ved motor. I 1925 købte kommunen møllen med henblik på nedriving og udnyttelse af møllebakkens grus. Voldsomme borgerprotester standsede dette forehavende, og møllen fortsatte sit arbejde indtil 1955. Herefter var den kun et vartegn for byen og et minde om et værdigt erhverv fra en svunden tid.

Møllen trængte efterhånden til en renovering, og det foregik i 1990 - 91. Møllen kunne herefter bruges til kunstudstillinger i sommerhalvåret. Dette stod et særligt møllelaug for.

Den 2. maj 2002 nedbrændte møllen totalt. årsagen til branden angives at være en gnist fra en ukrudtsbrænder. Møllebranden var til stor sorg for de 8 kunstnere, hvis billeder brændte og for byens borgere, som følte at Grenaa have mistet noget af sin "sjæl".

Møllen genopføres

I den følgende tid var der en stor debat i byen om møllen skulle genopføres, eller om man skulle bruge brandforsikringssummen på noget helt andet. Mange var vel bange for at en nyopørt mølle blot ville være en tom kulisse uden ret meget sammenhæng med den "rigtige" Baunhøj mølle. Efter afholdelse af et borgermøde besluttede et flertal af Grenaa byråd den 17. december 2002 at møllen skulle genopføres. Ved afstemningen var der 9 stemmer for, 8 stemmer imod, 1 stemte hverken for eller imod og 1 var fraværende, så det var meget tæt på at byen ikke havde fået sit vartegn tilbage. I dag - når vi ser resultatet - er de fleste nok enige i at det var den rigtige beslutning, og at byen har fået en "rigtig" mølle tilbage. Dette skyldes ikke mindst at der ved genopførelsen er brugt de gamle traditioner, og at der for en dels vedkommende er anvendt originale dele fra andre møller.

Kommune Forsikring har betalt for opførelsen. Bertel Larsen, århus har været særlig møllekonsulent på byggeriet, og han har blandt andet opsporet de originale dele der er anvendt i møllen. Lokale håndværkere har stået for en del af opførelsen. Det væsentligste, dvs. trækonstruktionen, er udført af møllebygger Jens Jørgensen, Hårlev på Sjælland. Der er ikke bygget en tilsvarende mølle på dansk grund siden 1912. Og mon ikke også Baunhøj mølle vil blive den sidste ?

Under genopbygningen af møllen har man måttet sætte sig grundigt ind i fortidens håndværksmæssige møllebyggetraditioner. Traditionerne rækker 200 - 400 år tilbage og mange af dem har ikke været udført adskillige år. Derfor han man under rekonstruktionen været henvist til skriftlige og fotografiske overleveringer.

De murede dele er naturligvis lavet på stedet, men hele møllekroppen, hat og vinger er fragtet fra Fakse Ladeplads og derefter løftet på plads med en stor kran. Den færdige mølle blev indviet i maj 2005.

Møllens konstruktion

Baunhøj mølle er en såkaldt hollandsk mølle, hvor møllehatten drejes rundt efter vindretningen. Dette foregår ved håndkraft - også som ved den gamle mølle, mens mange andre møller har fået påbygget nogle små møllevinger, som automatisk indstiller møllehatten rigtigt i forhold til vindretningen.

Møllevingerne er 21 meter lange og forsynet med hækværk til at spænde sejlene ud over. Også her findes en mere moderne konstruktion hvor lameller på møllevingerne indstilles automatisk efter vindstyrken, men Baunhøj mølle er også på det punkt mere på den gammeldags facon. Fra vingespids til jorden er der 30 meter. Møllen i sig selv er 24 meter høj.

Møllen havde i sin oprindelige konstruktion fra 1881 3 kværne, men i den genopbyggede mølle er der kun 2 kværne. Det var også det antal, der var da møllen brændte. Kværnene består af to kværnsten der vejer ca. 800 kg hver. Den nederste kværnsten ligger fast, mens den øverste roterer med maksimalt 120 omdrejninger pr. minut. Det er muligt at indstille afstanden mellem kværnstenene alt efter hvor fint melet skal være. Møllestenene er fremstillet af en blanding af forskellige stenarter og et bindemiddel.

Til yderbeklædning af møllekroppen er anvendt ca. 16.000 egespåner og til hatten ca. 11.000 mindre spåner. Hattehjulsaksel med støbejernshoved og hattehjulet med tilhørende lejer er hentet fra. Nr. Langelse mølle på Langeland. Hattehjulsakslen er fra 1807. Gangtøjsdelene med stjernhjul er hentet fra Søbjerg mølle ved Dianalund.

Opførelsen af møllen har kostet 13,8 millioner kr. Det meste er betalt af Kommune Forsikring, mens Grenaa kommune har betalt for forbedringer på møllen, f.eks. isoleringen af bygningen. Sponsorer har også medvirket - særligt ved indretning af møllen.

Møllens virke i dag

Baunhøj mølle er fuldt funktionsdygtig til at kunne udføre sin oprindelige bestemmelse - mølleriet Hver søndag fra kl. 14.00 til 17.00 - arbejder møllen, så interesserede kan betragte det gamle håndværk.

Ved besøg på møllen uden for disse tidspunkter må man "nøjes" med at opleve et smukt eksempel på gammelt bygningshåndværk eller også se de skiftende kunstudstillinger, som "Møllelauget" arrangerer.

Møllen kan også lejes ud til mange andre formål. Se her på hjemmesiden om "Udlejning af Baunhøj mølle"

 

Se møllens hjemmeside her.

Se flere billeder her.

 

 

Login

Vil du gerne være bruger. Så klik her.

Login :
Pass :

Glemt dit login?

Send e-mail Føj til fortrukne Lav til startside.

Counter

Hits: 3979083

Hits dag: 2960

Online: 4

Bageren anbefaler

Hindbærmousse

 

 


Hindbersnitten.dk - Version 4.0